Arī labākam draugam drīkst teikt tik daudz, cik viņš spēj panest. /Zenta Mauriņa/

GAIDOT LIELDIENAS - JAUNĀ PIEDZIMŠANU!

Mūsu senči ir zinājuši lielu noslēpumu – ne cilvēka dvēseles, nedz visas sabiedrības problēmas nevar atrisināt, atgriežoties pie „vecajiem labajiem laikiem” vai dzīvojot iedomātā „gaišajā nākotnē”. Arī Alberts Einšteins apgalvoja, ka problēmu nav iespējams atrisināt, atrodoties tajā pašā līmenī, kur tā radusies! Tātad jādzimst kaut kam jaunam?!

????Lieldienu neatņemama sastāvdaļa ir olu ēdienu un olas

• Latviešu Lieldienu tradīcijās olu simbolika ir īpaša. Olu ēšana vajadzīga, lai augtu apaļš kā ola, tas attiecināms arī uz lopiem. Ēdot olu bez sāls, vasarā daudz melos. Olas vārot, nedrīkst pūst uguni, lai olas nepārsprāgtu, arī runāt un smieties nav vēlams. Kad ola labi lobās, labi aug lini un būs viegli tos kult. Lieldienās olas tiek nestas arī uz kapiem, simbolizējot atdzimšanu, lai arī mirušais divreiz atdzimtu.

• Olas dzeltenumā ir taukvielas, kas satur 1) piesātināto taukskābi - holesterīnu (1,7 – 2%) un 2) nepiesātināto taukskābi – lecitīnu (8 - 20%) Uzturā svarīga nozīme ir holesterīna un lecitīna daudzuma attiecībai (1:10), kas normalizē tauku vielmaiņu un neļauj holesterīnam uzkrāties asinsvados, kam ir liela nozīme aterosklerozes profilaksē. Vecāki cilvēki droši var lietot 3-4 olas nedēļā. Olā ir cilvēkam nepieciešamās minerālvielas, bet dzeltenums satur visus taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E un K) kā arī vairākus B grupas vitamīnus(B1, B2, B12). Olas dzeltenumā ir daudz karotinoīdu (t.sk. luteīns), kas, savukārt tām piešķir krāsu. Luteīns nodrošina redzes asumu un īpaši ieteicams vecām un nogurušām acīm. Svaigu olu uzturvērtība ir lielāka un bioloģiski vērtīgāks ir olas dzeltenums. Organisms vieglāk izmanto mīksti vārītas vai tvaicētas olas, grūtāk – taukvielās saceptas. 

???? Svētku galdam piedāvājam īpaši lieso Pashu ar ananāsiem:
4 personām - 10 vienības (1 personai 2,5 vienības - 0,5A+1O+1L)
240 g mājas siers 5-9%   
300 g konservēti ananāsi  
2 ēdamkarotes citrona sulas 
3 olu baltumi   
12 g želatīna 
2 pilieni vaniļas esences 
2 ēdamk. cukura   
1. Sajauc kopā mājas sieru, citrona sulu, vaniļas esenci, saldinātāju un ananāsu gabaliņus. Uzbriedina želantīnu, izšķīdina to ūdens peldē un pievieno uzkarsētajai ananāsu sulai. Sulai ļauj atdzist.
2. Sakuļ olu baltumus stingrās putās un lēnām sajauc ar ananāsu sulu. Pēc tam šo masu pievieno mājas sieram.
3. Pilda formās un liek atdzesēt ledusskapī.
4. Pasniedzot galdā, dekorē ar augļiem.

Lai skaisti svētki! ????

Vairāk receptes un gatavas ēdienkartes vari aplūkot: 
????pievienojoties online klubam:
????vai pasūtot neklātienes kursu ar piekļuvi online klubam, kur varēsi apskatīt visas nedēļas receptes: