Tas, kurš nekad nesmejas par sevi, palaiž garām daudzas lieliskas iespējas pasmieties. /Sāra Dunkane/

Pavasara attīrīšanās!

TĪRS ORGANISMS VIENMĒR IR IDEĀLĀ SVARĀ!
Tuvojas pavasara talka, kas lielā mērā attiecināma arī uz templi, kurā iemiesojusies dvēsele. Ir vairāki veidi, kā varam palīdzēt organismam, lai tas veiksmīgāk atbrīvotos no sārņiem.
 
BĒRZU UN KĻAVU SULAS!
 
Tad, kad zeme atkususi un laiks kļūst siltāks, klāt arī sulu laiks. Svarīgi ir to nenokavēt, jo katru gadu tas ir citā laikā. Sulu no bērza vai kļavas pavasarī var iegūt tikai īsu laiku – aptuveni četras nedēļas. Šis laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas. Garšas ziņā kļavu sulas ir saldākas par bērzu sulām, jo vairāk satur cukurus. Savukārt, bērzu sulas iegūst saldākas, urbjot bērzā, kas aug sausā vietā, piemēram, kalna galā. Lai iegūtu augstvērtīgu bērzu sulu, jāizvēlas kārpainais bērzs, kas aug smilšainā augsnē sausā vietā. Pūkainajam bērzam sula nav tik garšīga un veselīga. Tas aug purvainā, mitrā vietā. Sulas glabājot, to vērtība mazinās.
Kad ziemai beidzoties, ir iespēja tikt pie bērzu un kļavu sulām, varam kārtīgi izskalot savus organismus. Pavasarī izdzerot vismaz 10 litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi un sāļi no urīnizvadceļiem. Tās labi palīdz arī tievēt gribētājiem. Lielākā vērtība šīm sulām ir uzreiz pēc to iztecināšanas. Pirmajās 3 - 4 stundās sulas satur bioloģiski aktīvo ūdeni, kurā molekulas nav izkliedētas, bet gan sakārtojušās kopās, ko dēvē par šķidrajiem kristāliem. Ja šķidrums cilvēka organismā nonāk šādā formā, tas daudz vieglāk iesaistās visos vielmaiņas procesos un tiek izmantots ievērojami efektīvāk nekā parasti. Tautā saka, ka šis ūdens ir dzīvs. No koka tecinātās sulas dzeramas tikpat lielā daudzumā kā ūdens - apmēram 2 litri dienā. To sastāvā ir kālijs, kas īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem - pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu. Tāpēc efekts rodams kopējā sulu izdzertajā daudzumā. Uzņemot lielu šķidruma daudzumu, tiek veicinātas ne tikai urīnu dzenošās funkcijas, bet arī svīšana. Tā iespējams mazināt sāļu izgulsnējumus organismā, īpaši, urīnā. Bērzu sulas var dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta sāpes un paātrinātu brūču dzīšanu. Pēc bērzu sulu kūrēm vingrumu iegūst arī mugurkauls un locītavas. Lai justu efektu, sulas vēlams dzert pa litram dienā vismaz 10 dienas pēc kārtas. 
 
Bērzu sula satur glikozi un fruktozi, bet kļavu sula – pārsvarā saharozi. Bērzu sula ir mazāk koncentrēta nekā kļavu sula.
Sulas var izmantot skaistuma kopšanai. Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes. Bērzu sulā var skalot matus — tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Kad bērzu sulas ieraudzētas, daudzas no to labajām īpašībām iet zudumā, tomēr ir veselīgākas par avota ūdeni.
 
Sulas iegūšanai noderīgas visas kļavu sugas, it sevišķi tā sauktā cukura kļava. 
 
Sulu tecināšanu var sākties jau aprīļa mēnesī un pat agrāk, ja zeme jau izkususi un temperatūra pacēlusies virs nulles. Šim nolūkam kļavām pirms pumpuru izplaukšanas apmēram 1 metru virs zemes ar svārpstu ieurbj 5 – 10 centimetru dziļu caurumu, kurā sulas notecināšanai iesit sulu mēli, t. i. 25 – 30 cm garu alkšņa renīti vai šim nolūkam speciāli izgatavotu metāla caurulīti. Zem sulu mēles gala novieto trauku sulas uzkrāšanai. Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru kļavas sulas, kuru var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu vasaras lietošanai. 
Kļavu sulu vārot (iztvaicējot), var iegūt ļoti garšīgu kļavu sīrupu. Uzglabāšanai sulu iepilda pudelēs, aiztaisa ar aizbāžņi, pārsien ar aukliņu un tad aizsveķo un glabā vēsā pagrabā. 
 
Ja sulas grib ieskābēt, tad tām pieliek rudzu maizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas jau ieskābušas, tad tās izkāš caur linu drēbi un sapilda stiprās pudelēs. Katrā pudelē ieliek 3 – 5 žāvētas upeņu vai ķiršu, kā arī žāvētu ābolu gabaliņus un dažas žāvētas piparmētru lapiņas. Piparmētru vietā var likt arī upenāju kātu gabaliņus. Pudeles aizbāž ar korķi, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un novieto pagrabā. Sulas iegūšanai kļavas var ieurbt ik gadus, pie kam tādu ieurbšanu kļavas iztur daudz gadu no vietas un pa lielākai daļai piedzīvo savu normālo ciršanas vecumu. Parka kļavām, kurām vēlams sevišķi ilgs mūžs, ar sulu ieurbšanu jārīkojas saudzīgi. Sulu tecēšanai beidzoties, sulu mēlīti izņem un caurumā iedzen alkšņa vai cita lapu koka tapu. 
 
Dzerot nesaldinātu bērzu un kļavu sulu, vienības neskaitām!! Saldinātās sulās skaitām pievienotā cukura daudzumu!!
 
Pasūti online kursu, lai zinātu cik kkal vai vienības satur katrs produkts:
https://figurasdraugi.lv/client/default.asp?wa_id=874&wa_object_id=1&wa_id_key=
 
vai pasūti neklātienes kursu ar piekļuvi online klubam, kur varēsi apskatīt visas  gatavās ēdienkartes receptes:
https://figurasdraugi.lv/client/default.asp?wa_id=881&wa_object_id=1&wa_id_key=