Paaudžu konfliktu nav - lai arī pie kādiem uzskatiem pieturētos bērni, viņiem vienmēr ir savi paraugi. /V. Rozovs/

KĀDI PRODUKTI IR JĀIEKĻAUJ SAVĀ ĒDIENKARTĒ ZIEMĀ ?

Ziemas ēdienkartē vajadzētu izvēlēties vairāk tos, kas sniedz sildošu efektu uz ķermeni:
 
1. Dārzeņi – vairāk lietot termiski apstrādātus – grilētus, sutinātus, zupu un sautējumu veidā, mazāk lietot zaļo lapu salātus, tomātus un gurķus izvēlēties – marinētus vai sālītus. Droši var ēst vakariņās.
2. Augļi un ogas - izvēlēties vairāk ar saldo garšu, kaltētus, kompotu un ievārījumu veidā, protams, ievērojot vienību skaitu! Censties nelietot vakarā, jo tad organisms nevar izmantot fruktozi enerģijas ražošanai un sāk to uzkrāt tauku veidā.
3. Labības grupa – lietot putru veidā un labi termiski apstrādātus, vārot pienā vai ūdenī, beigās pievienojot nedaudz sviestu. Var lietot arī vakarā, jo gremošanai ir resursi ar to tikt galā.
4. Gaļa, olas, zivis, jūras veltes – labāk izvēlēties savvaļā augušus, tas vieglāk gremosies, labi, ja būtu zupu veidā kopā ar dārzeņiem. Gatavošanas procesā labi ir pievienot asās garšvielas – piparus, sāli, koriandru, čili, lauru lapas, citrons, etiķis. Censties nelietot vēlu vakarā vai kopā ar graudaugiem, ja tomēr lieto, tad ļoti ieteicams pievienot dārzeņus un piedzert nedaudz sauso vīnu vai konjaku.
5. Piena produkti – vislabāk izvēlēties siltu govs vai kazas pienu, mazāk izvēlēties skābos piena produktus, kas vairāk piemēroti siltam gadalaikam. Ja izvēlamies dažādus sierus, tad labi ir tos lietot kopā ar kādu asu garšvielu, piemēram – biezpiens kopā ar kanēli, vai cietais siers labāk gremosies, ja tas būs termiski apstrādāts, kopā ar pipariem – siltas tostermaizes, vai lietojot kopā ar sauso vīnu – ziemā labāk lietot sarkanos, vasarā – baltos un rozā.
6. Taukus saturoši produkti – labi ir lietot saulespuķu, rapšu, sezama un olīveļļu. Linsēklu eļļu nedrīkst termiski apstrādāt. Neaizrauties ar margarīna lietošanu, bet labāk izvēlēties sviestu, skābo vai saldo krējumu. Labi ir izvēlēties arī riekstus, tikai pirms tam tos vajag izmērcēt un pievienot putrām, vai viegli apcept. Vislabākā izvēle ir mandeles, lazdu rieksti, nedaudz valrieksti. Indijas rieksti ziemas periodam būs par smagu. Ja izvēlēsieties majonēzi, tad labāk ir pašiem to gatavot tūlītējai izmantošanai. Taukus var izmantot arī speķa veidā 10-20 g, bet vislabāk to ir termiski apstrādāt - cepot. 
7. Našķi – ziemā neiesakām izvēlēties saldējumu un aukstus našķus, vislabāk ir pašiem gatavot un uzņemt siltā veidā, jo gremošanas rezultātā tiem ir tendence dot atvēsinošu efektu uz ķermeni, kas nav labi ziemā. 
8. Šķidrums – labāk uzņemt siltu dzērienu veidā, pievienojot nedaudz cukuru, kanēli vai medu. No tējām labāk izvēlēties melno, zaļo, ingvera, kumelīšu, vīgriežu. Neiesakām piparmētru un liepziedu tēju, kas ķermeni atvēsina, kas ir labi tikai siltā gada laikā vai tad, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.
 
SPĒCINOŠIE VĀRDI
Jebkuras zināšanas sākas ar šaubām un beidzas ar ticību. /Marija Ebnere Ešenbaha/