LAIKS ĒST?!
Maimonids (1135 — 1204) bija izcils ebreju rabīns, ārsts un filozofs, kuru atzina tikai pēc viņa nāves. Viņš ir autors teicienam – Ēd kā karalis - brokastīs, princis - pusdienās un zemnieks – vakariņās!
Jau viduslaikos runāja par diennakts laiku, daudzumu un kvalitāti ēdiena izvēlē. Arī Ayurveda par to runā ļoti nopietni, tomēr mūsdienu medicīna šo tēmu ir sākusi pētīt tikai pēdējo desmit gadu laikā. Kas lika zinātniekiem aizdomāties par kādu “augstāku spēku”, kas palicis nepamanīts, kamēr tiek pētītas slimību izpausmes? Laikam jau pieaugošais vielmaiņas slimību skaits lika uzdot pareizos jautājumus, un atbildes tika saņemtas.
Ir zināms jēdziens _ cirkadiānais ritms (latīņu valodā circa diem – pa dienu), kas nosaka diennakts gaišā un tumšā perioda nomaiņu un tā ietekmi uz dzīviem organismiem.
Ir svarīgi ir saprast: KO, KĀ , KAD ēst?
Samazinot svaru, visas šī lietas ir ļoti svarīgas un savā starpā pēc nozīmes nekonkurē!


1) “smagos” ēdienus (olbaltumvielas, piena produkti, tauki, cukurs) jāēd tik daudz, lai neiestājas galīga sāta sajūta,
2) “vieglos” ēdienus (dārzeņi, graudaugi, augļi) var ēst līdz galīgai sāta sajūtai.
Tā kā mūsdienās cilvēkiem ēšanai paliek arvien mazāk laika un uzmanības, sajust sāta sajūtu paliek arvien grūtāk, tāpēc vienību skaitīšana palīdz šo procesu kontrolēt.
Koncentrēties TIKAI uz ēšanu ēšanas laikā - ir arī viens no galvenajiem ieteikumiem, lai gūtu sātu no mazāka ēdiena apjoma. Ja būsiet ēduši PAREIZI – tad pēc maltītes būsiet brīvi vismaz uz 2 – 3 stundām, ja ēdīsiet NEPAREIZI (steigā, domas un uzmanība TV vai telefonā), tad ēdiens jūs nelaidīs prom no galda!

Un, lai cik mēs koncentrētos uz īpaši veselīgiem produktiem, tas neatbrīvo no dabas likumiem!

