Nedari citiem tā, kā tu gribētu, lai viņi darītu tev. Viņu gaume var būt citāda. /Bernards Šovs/

Kāre pēc noteiktiem produktiem - mīti un patiesība

Nemitīgi gribas šokolādi? Nespēj vienaldzīgi paiet garām čipsu plauktam? Pastāvīga kāre pēc  konkrētām uzkodām vai našķiem var signalizēt par to, ka organismā trūkst kādu vitamīnu vai minerālvielu. Tomēr biežāk mēs jaucam patiesu noteiktu uzturvielu trūkumu ar emociju trūkumu.

Kāre nenozīmē izsalkumu, kāre nozīmē kaut kādu sajūtu ( psihoemocionālu) kompensēšanu ar fiziskām lietām( piem., ēdiens), situācijās – "man tas nepieciešams" vai "esmu to nopelnījusi". Ļoti reti šīs sajūtas tiek kompensētas ar veselīgiem produktiem, jo tie neapmierina garšas kārpiņu prasības. Ja trūkst vitamīnu vai minerālvielu, būtu jau labi, ja mēs laicīgi to saprastu, pamanītu un paši izvēlētos attiecīgos produktus, bet diemžēl to trūkums parasti pamanāms klīnisko simptomu veidā. Visu veidu ātrām uzkodām ir ļoti zema bioloģiskā vērtība, tas nozīmē ļoti zems vitamīnu, makro- un mikroelementu daudzums, turpretī tauki, cukurs un sāls – ļoti daudz!

Lūk, daži mīti par kāri pēc konkrētiem produktiem

Tev kārojas: BURGERI, FRĪ KARTUPEĻI, ĀTRĀS UZKODAS
Mīts - Tavam organismam nepieciešama SĀLS
Patiesība
Intensīvās sporta nodarbībās, stresa laikā un pat vienkārši strādājot birojā ar kondicionētu gaisu, organisms zaudē sāli. Ātrās uzkodas nodrošina tūlītēju sāls uzņemšanu, taču ar tām tu uzņem vairāk sāls nekā nepieciešams, un tas savukārt nosprosto asinsvadus, paaugstina asinsspiedienu un uzkrāj liekas kalorijas.
Normālos ikdienas apstākļos cilvēks var pilnīgi iztikt bez vārāmās sāls ( NaCl), jo nātrijs par ko šeit vairāk tiek domāts ir sastopams visos pārtikas produktos, turklāt organismam nekaitīgās sāļu kombinācijās. Ja cilvēks atūdeņojas, tad vienkārši varam pastiprināti lietot ūdeni un dabiskos minerālūdeņus, kā arī pietiekamā daudzumā dārzeņus un garšaugus( piem., pētersīļus un dilles), kā arī produktus, kuru pagatavošanā izmantota sojas mērce, kas dod sāļu garšu.
Veselīga alternatīva: SUŠI, SARDĪNES

Tev kārojas: ČIPSI, MAIZE
Mīts - Tavam organismam nepieciešami OLBALTUMi
Patiesība
a tev ir ātra vielmaiņa, organisms ātrāk apstrādā barību un drīz vien tev kārojas atkal „uzpildīties”. Olbaltums tiek sagremots ilgāk, tāpēc arī sāta izjūta saglabāsies ilgāk.
Ir vairāki galvenie sāta faktori:
1)cukura līmenis asinīs
2) kuņģa gļotādas iestiepuma pakāpe
3) pietiekama šķiedrvielu klātbūtne produktos,
bet katra cilvēka individuālās fizioloģiskās īpatnības nosaka to, kādi ēdieni un cik daudz nodrošina šo sāta sajūtu.
Cukura līmenis asinīs -  to nodrošina pietiekamā daudzumā uzņemti ogļhidrāti un, ja runājam par ilgtermiņa sāta sajūtu, tad tie ir cieti saturoši produkti (maize, pākšaugi, kartupeļi, rīsi, griķi, putraimi, dabiskās graudaugu pārslas)
Kuņģa gļotādas iestiepuma pakāpe – olbaltumu saturošo produktu „gremošanai” ir vajadzīgs visilgākais laiks, tāpēc arī tie ilgāk uzturas kuņģī, jo tieši tur notiek tā bioķīmiskā apstrāde un tas atkarīgs no kuņģa gļotādas spējas izdalīt pietiekamā daudzumā fermentus un kuņģa skābi. Ja olbaltums ir trekns, tad tas gremojas sliktāk, uzturas kuņģī ilgāk, sākoties pūšanas procesam, kas ir par iemeslu sliktai elpai. Bet cukura līmenis asinīs paaugstinās maz, tāpēc parasti pēc treknas olbaltumiem bagātas maltītes atkal gribas ēst. Ja kuņģis ir izstiepts, tad jācenšas ēst biežāk, lai pamazām tilpums samazinās, un ir jādomā, ar ko vēl varam tilpumu nodrošināt, piem., dārzeņi, labības produkti, augļi!
Pietiekama šķiedrvielu klātbūtne produktos – jo vairāk rupja maluma maizes, putraimu, pākšaugu, dārzeņu un liesu olbaltumu uzturā, jo lēnāk notiek ēdiena pārstrādes process, nodrošinot adekvātu fermentu un hormonu izdalīšanos un lēnāku pārvietošanos pa kuņģa zarnu traktu, kas nodrošina sāta sajūtu ilgtermiņā.
Veselīga alternatīva: Liesa GAĻA, ZIVIS, VISTA vai OLAS

Tev kārojas: ŠOKOLĀDE
Mīts - Tavam organismam nepieciešams: MAGNIJS
Patiesība
Magnijs palīdz organisma vielmaiņas sistēmai gūt enerģiju. Kad esi nogurusi, šokolādē atrodamais magnijs sniedz uzmundrinājumu, taču cukurs vienlaikus dara miegainu (apātisku).   
Magnijs organismā atbild par impulsu pārvadi muskuļos un piedalās vairāk fermentu darbībā, parasti trūkst hroniskiem alkoholiķiem ar ko izskaidrojama atsevišķu ķermeņa daļu trīcēšana, arī gadījumos, kad pastiprināti tiek lietoti tauki un olbaltums. Cukurs, kas atrodams šokolādē, varētu dot strauju enerģijas pieplūdumu, īpaši, kad tiek veikts intensīvs intelektuālais darbs.
Veselīga alternatīva: RIEKSTI, SĒKLAS, PILNGRAUDU MAIZE un PUTRAS, dārzeņi, pākšaugi

Tev kārojas: KOFEĪNS
Mīts - Tavam organismam nepieciešams: DZELZS
Patiesība
Mēnešreižu laikā sievietes zaudē daudz dzelzs. Ja dzelzs krājumi netiek atjaunoti, parādās nogurums, jo dzelzs organismu palīdz apgādāt ar skābekli. Lai atžirgtu, tu izvēlies kafiju, taču, kad kofeīna iedarbība beidzas, tu atkal jūties nogurusi. 
Jā, ļoti bieži kofeīns uzmundrina organismu fiziskajā līmenī, tāpēc to bieži lieto, lai sajustu tonusu, pie jebkuras izcelsmes skābekļa trūkuma. Mēnešreizes ir normāla fizioloģiska parādība un, ja uzturā tiek lietots pietiekami daudz sabalansētas pārtikas un šķidruma, tad pastiprinātas kafijas lietošana nav nepieciešama.
Veselīga alternatīva: SVAIGI DĀZREŅI (piemēram, BROKOĻI), ŽĀVĒTI un svaigi AUGĻI (VĪĢES, APRIKOZES), olbaltumvielas.