Lai cik Tu būtu izsalcis, neķer ēdienu ar abām rokām! /Āfrikāņu teiciens/
  • КТО МЫ?
  • ЧТО МЫ ДЕЛАЕМ?
  • ПОЧЕМУ ВЫБИРАТЬ НАС?

Jaunākie ziņojumi | Mani ziņojumi | Foruma noteikumi

Grāmatas


page: 1   [2]   (page size 50)
champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 13:18 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 13:18:47 - baibinjsh1 Rakstīja :
Vai cepi uz pannas krāsnī vai izmantoji cepamos maisus, iesmu, vēl kaut ko? 
Es cepu uz pannas, ar visu ādu, bez taukvielām, veselu cāli (zem 1kg lielu). Darās sekojoši - iekšpusē iesmērē ar sāli pipariem, ieliek rozmarīnu, uz pusi pārgrieztu citronu un saplūkātas lauru lapas. Ar diegu sasien kājas, aizlauž spārniņus un ar to pašu pavedienu piesien cieši klāt rumpim. Aprīvē ar sāli un pipariem. Ja ir luste, vēl pirms sasiešanas var kādu bazilika šķipsnu vai timiāna zariņu pabāzt zem krūtiņas ādas - lai filejas aromātiskākas! Kamēr gatavojam vistu, cepeškrāsns sildās līdz 220C ar visu pannu. Izņemam karsto pannu ārā, novietojam cāli uz viena sāna, pacepam 5 min, apgriežam uz otra - vēl 5 min., tad uz muguras un cepam ~50min. (ja lielāks radījums - vairāk!). Olivers iesaka vistiņu apsmērēt arī ar olīveļļu, bet nu es to zināmu iemeslu dēļ nedarīju un tāpat izcepās burvīgi Visi pārējē lupsī iekšā ar visu ādu, es našķojos bez Uz metāla pannas sanāk brūnāka, tauciņi vairāk piedeg, bet stikla cepamtraukā bija pat ļoti ok!

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 13:57 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 13:57:05 - champagne Rakstīja :
Pamēģini uz filejām uzlikt svagus rozmarīna zariņus, lauru lapas un citrona šķēlītes - tie šo 3 sastāvdaļu kombinācija man tik ĻOTI iet pie sirds
Man tiesi sodien paredzets calis. Bet tas jau ir sacirsts gabalos. Visas garsvielas ir,iznemot citronu.Bet ir laims. Liksu cepamtrauka un skatisos kaa sanaks.

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 17:36 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 17:36:43 - denia Rakstīja :
Man tiesi sodien paredzets calis. Bet tas jau ir sacirsts gabalos. Visas garsvielas ir,iznemot citronu.Bet ir laims. Liksu cepamtrauka un skatisos kaa sanaks.

Nu taa,pec maltites varu atskaitities. Tatad,taisiju cepammaisos. Man vini salidzinosi maza izmera (lielie kaut kur mistiski pazudusi),tapec caala gabalus sadaliju un cepu 2 cepammaisos. Man bija cala filejas gabalini,bez adas,ar kaulinu (100 g=119 kcal). Vienaa maisinaa saliku,ka Champagne rakstija,rozmarinu,saplestas lauru lapinas,vistinu ieberzu asali,pipariem un pieliku pusi citrona. Tad atcerejos,ka sen sen neesmu taisijusi vistu ar piparmetru (vina gan necep cepammaisaa,bet pie vistas parasti liek klat piparmetru merci) un ta nu otrajaa maisinaa saliku visu to pasu,tikai rozmarina vietaa saju piparmetras. Iznakumaa loti,loti garsigi,viss savaa sulaa,garsvielu masijuma perfekti sacepies. Mazliet gan parcentos un pieliku pa daudz citronu (man tak nebija vesels caalis,uz to jau bija puse citrona jaliek),tapec bija jutama ari rugtuma garsa.  Vel saravu sauju timiana zarinus un tresaja maisinaa izcepu veselus videja izmera kartupelus. Loti,loti garsigi!!!  Paldies,Champagne

Es kaut ka loti biezi aizmirstu par cepamajiem maisiniem,tapec tajos gatavoju reti.Bus biezak tajos jagatavo maltite,jo sanak loti,loti,nu loti gardi!


denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 17:41 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 17:41:12 - Rakstīja :
citronu tomer dabuju,bet tagad domaju,ka ja butu likusi laimu,nebutu tik rugts sanacis

champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 17:52 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 17:52:43 - denia Rakstīja :
Nu taa,pec maltites varu atskaitities. Tatad,taisiju cepammaisos. Man vini salidzinosi maza izmera (lielie kaut kur mistiski pazudusi),tapec caala gabalus sadaliju un cepu 2 cepammaisos. Man bija cala ...
 Cepammaisos ļoti gardi sanāk! Un ja vēl kartupeļi garšaugos.. mmmmmm!! 
Ar tiem citroniem ir tā kā ir... Būtībā jau puse citrona nav nekas daudz, bet dažreiz gadās tādi dikti rūgtie, kas sabojā visu ēdienu Tiešām varēji ar laimu taisīt!

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 18:01 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 18:01:08 - Rakstīja :
Arprac,parlasu,ko pati sarakstiju un nespeju saprast,kaut kads vardu mudzeklis. .Vel gribeju piebilst,ka otrajai cala porcijai pievienoju piparmetras. Noskatijos no savas anglu kaiminienes. Vina gan lika piparmetru merci un cepa cepamtrauka. Ari ar piparmetram pagatavota vista sanak baigi laba.

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 31.08.2011 20:13 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 20:13:44 - champagne Rakstīja :
Es cepu uz pannas, ar visu ādu, bez taukvielām, veselu cāli (zem 1kg lielu). Darās sekojoši - iekšpusē iesmērē ar sāli pipariem, ieliek rozmarīnu, uz pusi pārgrieztu citronu un saplūkātas lauru lapas. ...

ohohoho, ņammmmmmm!

tagad, kad man BEIDZOT ir pašai sava plīts ar elektrisko cepeškrāsni, es arī plānoju dot virsū ar šīm gardajām cepeškrāsns receptēm!

Ak tas Olivers, brīnumdaris, vai ne? 


baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 31.08.2011 20:13 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 20:13:56 - baibinjsh1 Rakstīja :
ohohoho, ņammmmmmm!tagad, kad man BEIDZOT ir pašai sava plīts ar elektrisko cepeškrāsni, es arī plānoju dot virsū ar šīm gardajām cepeškrāsns receptēm!Ak tas Olivers, brīnumdaris, vai ne? 
P.S. PALDIES!

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 31.08.2011 20:16 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 20:16:03 - denia Rakstīja :
Nu taa,pec maltites varu atskaitities. Tatad,taisiju cepammaisos. Man vini salidzinosi maza izmera (lielie kaut kur mistiski pazudusi),tapec caala gabalus sadaliju un cepu 2 cepammaisos. Man bija cala ...
M, Denia, paldies Tev arī! Būs man jāpaskatās Centrāltirgū, varbūt tur var timiānu nopirkt. Varētu pamēgināt kartupeļus ar timiānu, nez, kā garšo? 

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 31.08.2011 20:53 | Atbildēt, citējot šo komentāru
31/08/2011 20:53:09 - baibinjsh1 Rakstīja :
M, Denia, paldies Tev arī! Būs man jāpaskatās Centrāltirgū, varbūt tur var timiānu nopirkt. Varētu pamēgināt kartupeļus ar timiānu, nez, kā garšo?
Noteikti pamegini.Garso debeskigi.

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 03.09.2011 23:19 | Atbildēt, citējot šo komentāru
03/09/2011 23:19:50 - Rakstīja :

Gribēju pakomentēt grāmatu "NeDiēta".

Izlasīju tikai kādas pirmās nodaļas (līdz pašam programmas sīkam aprakstam) un sapratu, ka tā grāmata nav priekš manis. Kāpēc? Jau sākumā tā mani atgrūda ar daudzajiem apgalvojumiem, ka uztura sakārtošana nekam nederot (bija pieminēti arī punkti un vienības, tātad arī pavisam saprātīgie SV, kas gan nav tik labi kā mūsu FD :) ). Vēlāk - tāpēc, ka tā koncentrējas uz cilvēkiem, kuri ir ieslīguši ieradumos jau gadiem, kuri dzīvo rutīnā un baidās mainīt sevi vai vidi sev apkārt, kā arī uz cilvēkiem, kuri vairākkārt ir mocījuši sevi ar diētām, bet tāpat ir ar lielu lieko svaru. Tā kā neietilpstu nevienā no šīm kategorijām, grāmatu vienkārši aizvēru un noliku skapī. Varbūt kādam no paziņām vai ģimenes noderēs! 

Melllene, vai esi šo grāmatu sākusi lasīt? Kādas ir Tavas pārdomas?


melllene
					Poste: 5249
melllene (vada grupu)
Publicēts: 04.09.2011 00:26 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 00:26:22 - baibinjsh1 Rakstīja :
Gribēju pakomentēt grāmatu "NeDiēta".Izlasīju tikai kādas pirmās nodaļas (līdz pašam programmas sīkam aprakstam) un sapratu, ka tā grāmata nav priekš manis. Kāpēc? Jau sākumā tā mani atgrūda ar daudza ...
Cau, neesmu vēl sākusi lasīt, bet jau vēloties no iegādāties nojautu, ka ne viss būs man un lasīšu paņemtama tikai to, kas noder. Grāmatu vari pārdot šeit: http://www.ibook.lv/

Aija
					Poste: 578
Aija (on-line)
Publicēts: 04.09.2011 11:32 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 11:32:28 - baibinjsh1 Rakstīja :
M, Denia, paldies Tev arī! Būs man jāpaskatās Centrāltirgū, varbūt tur var timiānu nopirkt. Varētu pamēgināt kartupeļus ar timiānu, nez, kā garšo? 
Timiāns, rozmarīns, baziliks, piparmētra un vēl kaut kas, laikam, pētersīļi un salvija podiņos pārdodas Rimi un Maxima ( XX un XXX). Maxima 1,19 podiņš, Rimi 0,85. Pagājušo nedēļu biju Rīgā, Olimpijas Rimi bija ļoti skaisti, kupli baziliki podiņos.

champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 04.09.2011 12:54 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 12:54:32 - baibinjsh1 Rakstīja :
Gribēju pakomentēt grāmatu "NeDiēta".Izlasīju tikai kādas pirmās nodaļas (līdz pašam programmas sīkam aprakstam) un sapratu, ka tā grāmata nav priekš manis. Kāpēc? Jau sākumā tā mani atgrūda ar daudza ...
Es visiem šiem prātuļojumiem nemaz nepievērsu uzmanību. Man tie atgādināja tās šaušalīgās TV redzamās lēto preču reklāmas Un vēl man ir pietiekama pieredze, lai sapratsu, ka bez ēšanas paradumu maiņas arī nekāds svars nekritīsies, tā kā FD ir jāpaliek šā vai tā pašā pamatā. Nevajag sevi nemaz ierindot tajā "nepatīkamajā" cilvēku kategorijā, kuri negrib neko jaunu, gadiem ilgi iestiguši utt., es to visu aprakstu uzskatu par diezgan neveiksmīgu reklāmas triku! Bet tās visas darāmās lietas, konkrētie uzdevumi kā pamainīt savu dzīvi, tie gan ir labi. Varbūt, pirms noliec putekļainā plauktā to grāmatu, palasi mazliet uz priekšu pašu programmu (kas īstenībā ir tieši tas, kas būtu vajadzīgs). Atlasām graudus no sēnalām!!!

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 04.09.2011 20:30 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 20:30:05 - melllene Rakstīja :
Cau, neesmu vēl sākusi lasīt, bet jau vēloties no iegādāties nojautu, ka ne viss būs man un lasīšu paņemtama tikai to, kas noder. Grāmatu vari pārdot šeit: http://www.ibook.lv/
O,paldies! Papētīšu to lapu sīkāk, bet pagaidām izskatās daudzsološi! 

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 04.09.2011 20:30 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 20:30:34 - Aija Rakstīja :
Timiāns, rozmarīns, baziliks, piparmētra un vēl kaut kas, laikam, pētersīļi un salvija podiņos pārdodas Rimi un Maxima ( XX un XXX). Maxima 1,19 podiņš, Rimi 0,85. Pagājušo nedēļu biju Rīgā, Olimpijas ...
Paldies! 

baibinjsh1
					Poste: 4348
baibinjsh1 (vada grupu)
Publicēts: 04.09.2011 20:34 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 20:34:55 - champagne Rakstīja :
Es visiem šiem prātuļojumiem nemaz nepievērsu uzmanību. Man tie atgādināja tās šaušalīgās TV redzamās lēto preču reklāmas Un vēl man ir pietiekama pieredze, lai sapratsu, ka bez ēšanas paradumu maiņas ...

Palasīju, šo to jau pamanījos iekļaut savā ikdienā! Piemēram, neplānoti pēkšņi izkāpu no tramvaja 3 pieturas ātrāk. Izkāpu un sajutos forši, ka spontāni uzrīkoju sev lielisku pastaigu!

Vai arī, ejot uz māju, nenogriezos uz taciņu cauri pagalmiem, bet izlēmu iet taisni un tikai vēlāk nogriezties uz mājas pusi.

Kur nu vēl mans jaunais izaicinājums - kontrastduša no rītiem! Šorīt pat dušā dziedāju, kad aukstais ūdens likās baigi auksts - sārmaina vide, sārmaina vide, sārmaina vide...  Un bija tik forši! Tā jau saka, ka dziedāšana dušā/vannā vispār ir ļoti laba štelle, šorīt par to pārliecinājos! Sen nebiju dungojusi, kur nu pat dziedājusi dušā!  Un diena pēc tam superīga! Enerģija, prieks, mierīgāks prāts...! 

Tiešām, nav jau tā, ka grāmata galīgi nekam neder. Ir lietas, pie kurām jāpiedomā - tieši tā ieradumu pamanīšana un izprašana, kas ar ko iet vienā tīklā. 


champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 04.09.2011 22:17 | Atbildēt, citējot šo komentāru
04/09/2011 22:17:59 - baibinjsh1 Rakstīja :
Palasīju, šo to jau pamanījos iekļaut savā ikdienā! Piemēram, neplānoti pēkšņi izkāpu no tramvaja 3 pieturas ātrāk. Izkāpu un sajutos forši, ka spontāni uzrīkoju sev lielisku pastaigu!Vai arī, ejot uz ...
Nu re, es jau ar par to pašu! Spontanitāte noteikti ķermeni padara sārmaināku

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 18.09.2011 01:09 | Atbildēt, citējot šo komentāru
18/09/2011 01:09:34 - Rakstīja :

Meitenes,ja kadai interese ajurvediska uztura pamatprincipi,tad varat palasit V.Sinelnikova gramatu "Svetigs uzturs". Saja gramata ir aprakstita cilveka smalka uzbuve ,ir dots ari tests,lai noteiktu,pie kuras dosas mes katrs piederam un atkariba no ta kuri ir "Musu" produkti un kuri ne. Neatkarigi no musu dosas tipa,doti padomi ari par esanu.Piemeram,ko est labak no rita,pusdienas,vakara,lai pec iespejas labak musu organisms uznemtu un parstradatu baribu un paskaidrots kapec tiesi ta un ne savadak.Ir ari nodala par materialas pasaules spekiem-gunam:satvu,radzasu untamassu(ari Ineses portala ir raksts par to,bet seit vairak no uztura viedokla). Tur ir doti ari salikumi,kurus produktus ar kuriem labak kombinet un kurus nekada gadijuma nedrikstetu kombinet,kuri jaed vieni pasi.Ari paskaidrots,ka izveleties un noteikt,vai attiecigais ediens,garsviela ir mums atbilstosa.Gramata ir ari nodala par atkaribu no sokolades u.t.t.

Gribu pastastit vairak par nodalu "Kada maize tiesam ir veseliga" un par rauga kaitigumu. Godigi sakot,es nezinu,ko saja sakara saka FD,bet nemot vera to,ka ja tiesam veikala pirkta maize tiek gatavota no rauga senes(Saccharomycetales),tad es vairak sadu maizi negribu est.Kapec? Jo izradas,ka si rauga sene ir termofila(daba tada neeksiste) un rauga gatavosanas tehnologija ir baisa un pretdabiska,jo to apstrada ar hlorkalki,ieraudze ar sersskabi u.t.t.Zinatnieki,kas petija so jautajumu,atklaja Hitleriskas Vacijas dokumentus,kuros teikts,ka termofilais raugs sakotneji tika audzets uz cilveku kauliem.Talak seko loti,loti gars izklasts (rakstits,ka zinatniski tas esot pieradits) par to,kadu launumu si rauga sene atstaj uz mums. Isuma,tas ir tapec,ka rauga sunas ir tadas ka slepkavas,kas izdalot mazmolekularas masas indigas vielas,iznicina jutigas un ne tik izturigas cilveka sunas.Tauga sunas ir daudz,daudz izturigakas par cilveka kermena sunu audiem.

Pirmais,kas liecina par to,ka maize izmantots sis termofilais raugs,ir tas,ka maize atri pele.Jo musu senci,kas izmantoja dabiga procesa raudzetu raugu,maizi vareja loti ilgi uzglabat,turklat ta nesacieteja.

Patreiz meginu noskaidrot,kadu raugu liek seit maize,bet vimaz mekletajmasina neko neatrodu,tikai to,cik labs ir raugs..Jautaju viram,no kadas miklas vini cep maiziti u.c.It ka no alus rauga.Meklejam interneta "alus raugs",bet ari tur vislabakas atsauksmes(ka satur vitaminus u.t.t.) un par tadu termofilo raugu nav ne varda minets. Virs smej,ka tas visas ir mulkibas.Bet gramata tacu melns uz balta rakstits,ka "rauga sene,kuras paveidus izmanto spirta rupnieciba,alus darisana un maizes cepsana,daba neeksiste". Atliek tikai ceret,ka Spanija raugu raudze dabiga procesa cela,ka to darija musu senci. Bet to es centisos noskaidrot.

Var jau but,ka edot reti tadu maizi un mazos daudzumos,liels kaitejums netiek nodarits.Un tomer,es negribu est sadu maizi,kura ir termofilais raugs,tapat ka negribu est genetiski modificetu partiku..

Latviesu valoda gan dazos portalos atrodu rakstus par so termofilo raugu.Piemeram:

Rauga maize.

 Tie, kas lieto bezrauga ar dabisko ieraugu cepto maizi, droši vien būs pamanījuši, ka tā praktiski nepelē. Tāpēc mūsu senči varēja atļauties maizi cept reti, jo nebija problēmu ar uzglabāšanu, pie tam sabriedušu maize ir vieglāk pārstrādāt kuņģim. Šādi cepta maize ir bagātāka ar organiskajām skābēm, vitamīniem, minerālvielām, pektīnvielām, šķiedrvielām utt. Diemžēl nu jau vairākus gadu desmitus lielākā daļa ražotāju, lai būtu ekonomiski izdevīgāk (paātrinātu ražošanas procesu), maizi cep citādāk. Pievieno mīklai termofīlo raugu (saccharomyces). Šāds raugs, ko arī izmanto spirta rūpniecībā, dabiskajā vidē faktiski neeksistē. Dabā ir apiņu raugs, iesals. Termofīlo raugu iegūst no cukura melases, atšķaidot to ar ūdeni un pēc tam apstrādājot ar hlora kaļķi, skābinot ar sērskābi.

 Raugi – saharomicētes ir izturīgākas par cilvēka organisma audu šūnām, siekalas nespēj tās iznīcināt. Pat cepot maizi tās neaiziet bojā, jo ir spējīgas izturēt līdz pat 5000C temperatūru, tāpēc to sauc par termofīlo raugu. Ēdot gan maizi, gan konditorejas izstrādājumus (visdažādākās bulciņas), sākumā rauga šūnas nonāk gremošanas traktā, pēc tam asinsrites sistēmā, turpina vairoties, negatīvi ietekmējot mikrofloru. Tiek traucēta visu gremošanas orgānu sistēmas darbība. Ir zināms, ka kuņģis no iekšpuses ir klāts ar īpašu gļotādu, kas ir izturīga pret skābju iedarbību. Regulāri lietojot rauga produktus, kā arī skābu vidi veidojošus produktus (saldinātie dzērieni utt.), kuņģis tam ilgstoši nespēj pretoties. Sāk parādīties pirmās pazīmes – dedzināšana un sāpes kuņģī, kā arī sāk veidoties čūlas.

 Termofīlo raugu saturošā produkcija veicina smilšu sablīvējumus, pēc tam arī akmeņu veidošanos žultspūslī. Veidojas aizcietējumi un audzēji. Zarnās pastiprinās pūšanas procesi, attīstās patogēnā mikroflora, traumējas zarnu bārkstis, rezultātā palēninās toksisko vielu izvadīšana no organisma, nogulsnējas fēču akmeņi, kas ar laiku ieaug zarnu gļotādā. Gremošanas orgānu izdalītais sekrēts zaudē savu aizsarg funkciju, pazeminās gremošanas spējas, tāpēc nepietiekami asimilējas un sintezējās vitamīni, kā arī samazinās uzņemto mikroelementu daudzums, tādu kā kalcijs. Patogēnie mikroorganismi izkļūstot caur zarnu sienām, nokļūst asinīs. Tādējādi mikrobi, sēnītes un vīrusi izklīst pa visu organismu. Tiek traucēta vielmaiņa šūnās. Mainās bioķīmiskais asins sastāvs un palēninās asins kustība audos, veidojas mikrotrombi, limfātiskā sistēma strādā ar pārslodzi. Tiek izjaukts skābju sārmu līdzsvars, paverot ceļu virknei slimību. Organismam. pastiprināti zaudējot svarīgākos mikroelementus kalciju, kāliju, magniju, nātriju, krasi paaugstinās risks saslimt ar tādu plaši izplatītu slimību kā osteoporoze.

  Maize no rafinētiem miltiem (‘’augstākā labuma’’, jeb attīrītiem no visa vērtīgā) ir gļotas veidojošs produkts, kas faktiski sastāv no lipekļa un cietes. Tā stipri noslogo kuņģi, jo veido kunkuļus, kuri līdz galam nepārstrādājas un piesārņo organismu. Piemēram, tik iecienītās svaigas bulciņas no ‘’augstākā labuma’’ miltiem. Mīkla raudzēta, protams, ar termofīlo raugu. Klāt vēl pievienota bagātīga cukura devu. Ja tam visam vēl virsū uzdzer kolu. Nu pilns komplekts, vai ne. Tik ierasta aina un tik dzirdētas slimības.

 

  Bezrauga maize.

 Latvijā bez termofīlā rauga ar dabīgo ieraugu maizi cep ‘’Lāči’’ (Rīgas raj.), ‘’Ķelmēni’’ (Gulbenes raj.) pie tam no pašaudzētiem bioloģiskajiem rudzu graudiem, ‘’Daugava’’ (Aizkraukles raj.). Kā atsevišķu sortimentu bezrauga maizi cep SIA ‘’Liepkalni’’, ‘’ Bekubode’’ (Ogres raj.), ‘’ Maiznīca Ieva’’ Valmiera, “Raunas maize” (Cēsu raj.), ‘’N.Bomja maiznīca Lielezers’’ (Limbaži) un ‘’ Kuldīgas maizes ceptuve’’. Tie ir pārsvarā mazie maizes ražotāji. Paldies viņiem par to! Lai atvaino tie, kurus varbūt nepieminēju.

Kāda maize tiešām ir veselīga?

Posted By orgonzaps on 2011. gada 28. februāris

Par rauga kaitīgumu.

Mēs esam pārrunājuši visus ar uzturu saistītos vispā­rīgos jautājumus. Pienācis laiks aplūkot konkrētus pro­duktus, to īpašības un kvalitātes. Sāksim ar maizi. Jūs jau droši vien būsit pamanījuši, ka līdz šim mēs maizi faktiski neesam pieminējuši. Un tam ir īpašs iemesls. Lieta tā, ka maize ir ļoti neviennozīmīgs produkts. No vienas puses, to cep no miltiem, bet milti ir graudzā­ļu produkts. Baltmaizi – no kviešu miltiem, tumšo mai­zi – no rudzu un kviešu miltiem. Ir vēl tāda maize, kas satur arī citu graudzāļu produktus un pat sēklas, tā ir tā dēvētā graudu maize. Bet visas ierastās maizes šķirnes apvieno tas, ka šo maizi gatavo no rauga mīklas. Un kas par to? Ieraugam taču raugu pievieno ļoti maz. Kā tad raugs var ietekmēt mūsu veselību? Izrādās, ka var. Mūsu kolēģi no Ukrainas (htt://slavs.org.ua) vei­ca īpašu pētījumu par tematu “maize”, un, lūk, ko viņi noskaidroja.

Pilnībā izklāstīsim viņu pētījumu.

Mēs visi zinām, ka mūsu senčiem maize bija ļoti no­zīmīgs pārtikas produkts. Bet viņi to negatavoja ar ter­mofilo raugu, ko cilvēki izmanto mūsdienās. Šis raugs parādījās jau pirms kara. Zinātnieki, kas pētīja šo jau­tājumu, Ļeņina bibliotēkā atklāja hitleriskās Vācijas do­kumentus, kuros bija teikts, ka termofilais raugs sākot­nēji tika audzēts uz cilvēku kauliem un ka Krieviju, ja tā karā neies bojā, nogalinās šis raugs. Ja termofilais raugs ir parādījies samērā nesen, no kā tad sirmajā senatnē un ne tik sen cepa raudzēto mai­zi? Ievērojamais zemnieku ieraugs tika gatavots no ru­dzu miltiem, salmiem, auzām, miežiem un kviešiem. Vēl tagad nomaļos ciemos ir saglabājušās receptes maizes gatavošanai bez tagadējā rauga. Tieši tāds ieraugs orga­nismu bagātināja ar organiskajām skābēm, vitamīniem, minerālvielām, fermentiem, šķiedrvielām, pektīniem un biostimulatoriem. Maizes cepšana saskaņā ar tautas tradīciju bija ve­sels rituāls. Maizes cepšanas noslēpums tika nodots no paaudzes paaudzē. Faktiski katrai ģimenei bija sava maizes cepšanas recepte. Maizi ar dažādu ieraugu cepa reizi nedēļā. Maize gan bija raupjāka, taču neattīrītos rudzu miltos sagla­bājās visas derīgās vielas, kuras saturēja graudaugi. Bet, cepot maizi krievu krāsnī, tā ieguva neaizmirstamu gar­šu un aromātu. Tāda maize nesacietē un neappelē pat veselu gadu. Bet tagad daudzus gadu desmitus maizi cep citādi. Tās gatavošanai izmanto nevis dabisko ie­raugu, bet gan cilvēka izgudroto termofilo raugu, proti, rauga sēni (Saccharomycetales). Rauga gatavošanas tehnoloģija ir baisa un pretda­biska. Maizes rauga ražošanas pamatā ir tā pavairošana šķidrā vidē. Melasi1 šķīdina ūdenī, apstrādā ar hlorkaļķi,  ieraudzē ar sērpaskābi utt. Jāteic, ka tā ir dīvaina mc in­de pārtikas produkta ražošanai, it sevišķi, ja ņem vērā, ka ir sastopama dabiska rūgšanas procesu veicinoša vie­la – iesals. Visas pasaules zinātnieki jau sen ir sacēluši trauk­smi. Ir konstatēta termofila rauga negatīvā iedarbība uz organismu. Noskaidrosim, kas ir termofilais raugs – rauga sēne -un kā tas pasliktina veselību tiem, kuri uzturā lieto tieši šādā veidā pagatavotu raugu. Rauga sēne, kuras paveidus izmanto spirta rūpnie­cībā, alus darīšanā un maizes cepšanā, dabā neeksistē. Rauga sēne diemžēl ir daudz izturīgāka par cilvēka ķer­meņa šūnu audiem. Tā neiet bojā ne gatavošanas proce­sā, ne cilvēka organismā siekalu ietekmē. Rauga šūnas ir tādi kā slepkavas, kas, izdalot maz-molekulārās masas indīgās vielas, iznīcina jutīgās un ne­tik izturīgās cilvēka organisma šūnas. Rauga izdalītais toksiskais olbaltums iedarbojas uz šūnu plazmas mem­brānām, palielinot to caurlaidību un veicinot patogēno mikroorganismu un vīrusu iekļuvi. Raugs vispirms nonāk gremošanas trakta šūnās, bet pēc tam asinīs. Rauga sēnes neticami ātri savairojas or­ganismā un Jauj patogēnai mikroflorai aktīvi dzīvot un vairoties, nomācot normālo mikrofloru. Bet, ja lieto pa­reizu uzturu, tad, pateicoties tieši šai mikroflorai, zarnu traktā veidojas gan B grupas vitamīni, gan aminoskābes. Patogēnās mikrofloras dēļ tiek traucēta visu gremo­šanas orgānu – kuņģa, aizkuņģa dziedzera, žults pūšļa, aknu un zarnu trakta darbība. Kuņģi no iekšpuses klāj gļotains, pret skābju iedarbību noturīgs apvalks. Bet, ja cilvēks pārmērīgi daudz lieto raugu saturošus un skābes veidojošus produktus, kuņģis ilgi tiem nevar pretoties.Tā rezultātā rodas gļotu bojājumi, kas parasti izraisa čūlu veidošanos, sāpju sajūtu un tādu simptomu kā grē­mas. Tādu produktu lietošana, kuru gatavošanā izman­tots termofilais raugs, veicina smilšu sabiezējumu un akmeņu veidošanos žultspūslī, aknās un aizkuņģa dzie­dzerī, aizcietējumu rašanos un audzēju veidošanos. Zar­nu traktā pastiprinās pūšanas procesi, attīstās patogēna mikroflora, kas bojā bārkstiņu apmali. Ja cilvēks laikus nepārtrauc aktīvi lietot rauga pro­duktus, tad ir ļoti iespējams, ka palēnināsies toksīnu izvadīšana un veidosies gāzes kabatas, kurās iestrēgst izkārnījumu akmeņi. Pamazām šie akmeņi ieaug zarnu trakta gļotādas un apakšgļotādas slānī. Šo traucējumu dēļ gremošanas orgānu sekrēts zaudē tam piemītošo aizsargspēju un pavājina gremošanas procesu. Tas viss kopumā izraisa ļoti nepatīkamas sekas, pro­ti, pietiekamā daudzumā netiek asimilēti un sintezēti vitamīni un mikroelementi, no kuriem svarīgākais ir kalcijs. Ārsti ar nožēlu atzīst, ka bērniem asinīs kritis­ki samazinās kalcija līmenis. Agrāk šis līmenis bija 9-12 vienības (tā ir norma), bet tagad tas nesasniedz pat 3 vienības! Turklāt rauga patogēnie mikroorganismi cauri zarnu trakta sieniņām nonāk asinīs. Mikrobiem, sēnītēm un vī­rusiem piesātinātā parazitārā flora nostiprinās organis­mā. Sūnu līmenī tiek traucēta vielmaiņa. Mainās asiņu bioķīmiskais sastāvs. Asinsvados tiek traucēta asinsrite, veidojas mikrotrombi. Nolietajās limfātiskā sistēma. Nervaudus skar visas iespējamās distrofiskās pārmaiņas. Vēl viena nopietna slimība, ko izraisa ar raugu gata­votu pārtikas produktu lietošana, ir acidoze, proti, skāb­ju un sārmu līdzsvara traucējumi. Tas palielina noguru­mu, uzbudināmību, cilvēks fiziski un garīgi ātri nogurst, parādās rūgtuma sajūta mutē, pelēks aplikums uz mēles, gastrīts, melni loki zem acīm, turklāt skābju lielais dau­dzums izraisa muskuļu sāpes, muskuļi zaudē elastīgumu. Organisms, cīnoties ar acidozi, zaudē milzīgu ener­ģijas daudzumu, uz sava paša rēķina cenšoties atjaunot skābju un sārmu līdzsvaru un enerģiski tērējot sārmu re­zervi – kalciju, magniju, dzelzi, kāliju un nātriju. Sārmu minerālu elementu samazināšanās skeleta kaulos neno­vēršami izraisa kaulu trauslumu, kas ir viens no osteo-porozes cēloņiem jebkurā vecumā. Un visbeidzot aplūkosim rauga izraisītos anatomis­kos traucējumus. Sirds, plaušas un orgāni, kas atrodas zemāk, – kuņģis un aknas, kā arī aizkuņģa dziedzeris normālā stāvoklī spēcīgu masējošu stimulu saņem no diafragmas, kas ir galvenais elpošanas muskulis un pa­ceļas līdz ceturtajai un piektajai ribstarpai. Rauga ietekmē diafragmas svārstības nesasniedz vajadzīgo amplitūdu un neieņem vajadzīgo pozīciju. Tā rezultātā sirds ar laiku maina savu stāvokli un novieto­jas horizontāli, plaušu apakšdaivas tiek saspiestas, visus gremošanas orgānus spiež gāzu lielā daudzuma defor­mētais zarnu trakts. Visai bieži žultspūslis maina savu atrašanās vietu un pat formu. Ja diafragma, veicot svārstveida kustības, atrodas normālā stāvoklī, tā veicina iesūcoša spiediena rašanos krūškurvī, un tā rezultātā asinis no rokām, kājām un gal­vas nonāk plaušās, kur tās tiek attīrītas un bagātinātas ar skābekli. Ja ir ierobežota asiņu padeve plaušām, mi­nētais process nenoris pietiekami kvalitatīvi. Tas viss rada asiņu aizsprostojumus kājās, mazajā iegurnī un gal­vā un galu galā noved pie varikozā vēnu paplašinājuma un trombu veidošanās, trofiskām čūlām un imunitātes tālākas samazināšanās. Ievērības cienīgs ir franču zinātnieka Etjena Volfa eksperiments. Viņš 37 mēnešus kultivēja ļaundabīgo au­dzēju mēģenē ar šķīdumu, kurā atradās termofila rauga ekstrakts. Tajā pašā laikā 16 mēnešus tādos pašos ap­stākļos ārpus dzīvajiem audiem tika kultivēts zarnu trak­ta audzējs. Eksperimenta gaitā noskaidrojās, ka tādā šķīdumā audzēja apmērs dubultojās, bet otrajā gadījumā – ne­dēļas laikā trīskāršojās. Bet tiklīdz no šķīduma tika iz­ņemts rauga ekstrakts, audzējs gāja bojā. No šā ekspe­rimenta tika secināts, ka rauga ekstrakts satur vielas, kas veicina ļaundabīgo audzēju veidošanos (avots – laik­raksts “H3BecTna”). Nedrīkst apiet arī šādu jautājumu. Kur palikuši piln-graudu milti, no kuriem maizi cepa mūsu senči? Vienīgi pilngraudu milti satur B grupas vitamīnus, mikroele­mentus, makroelementus un iedīgli, kuram piemīt fan­tastiskas dziedniecības spējas. Rafinētajiem miltiem nav ne iedīgļu, ne grauda ap­valku. Dabas radīto dziedniecisko graudu daļiņu vietā miltiem pievieno visas iespējamās pārtikas piedevas, kas ir ķīmiskā ceļā radīti aizstājēji, kuri nekad nespēs aizstāt pašas dabas radīto. Rafinētie milti ir gļotas veidojošs produkts, kas ka­molu veidā nogulsnējas kuņģī un piesārņo mūsu or­ganismu. Rafinēšana ir process, kas dārgi izmaksā un kas turklāt nogalina graudu dzīvības spēku. Un tas ir vajadzīgs vienīgi tāpēc, lai milti ātri nebojātos. Pilngrau­du miltus nevar ilgi uzglabāt, bet tas arī nav vajadzīgs. Lai glabājas graudi, no tiem pēc vajadzības var pagata­vot miltus.Lai atjaunotu nācijas veselību, jāatgriežas pie senās tradīcijas un maize jācep ar pašā dabā – apiņos, iesalā -esošu raugu. Maize ar apiņu ieraugu satur visas neaiz­stājamās aminoskābes, ogļhidrātus, šķiedrvielas, B,, B2 un PP vitamīnu, tādas minerālvielas kā nātrija, kālija, fosfora, dzelzs un kalcija sāļi un tādus mikroelementus kā zelts, kobalts, varš, kuri piedalās unikālo elpošanas fermentu veidošanā. Ne jau velti maizes labības vārpas dēvē par zelta vārpām. Ar apiņu ieraugu cepta maize veicina sulu izdalīša­nos, proti, aktivizē fermentu un citu pilnvērtīgam gre­mošanas procesam nepieciešamo vielu izdalīšanos no aizkuņģa dziedzera, aknām un žults, vielu, kuras veicina motoriku. Cilvēks, kas ēd tādu maizi, uzņem enerģiju, neslimo ar saaukstēšanās slimībām, viņam uzlabojas stā­ja un atjaunojas imunitāte. Informācija par tādas maizes kaitīgumu, kura cep­ta ar raugu, lēni, bet pārliecinoši iekaro cilvēku apziņu. Daudzi cilvēki maizi cep paši. Tiek atvērtas miniceptu-ves. Šī maize, kas nesatur raugu, pagaidām ir dārga, bet to vienā mirklī izpērk. Priecē tas, ka tagad daudzi cilvēki pievērš uzmanību savai veselībai un tās uzlabošanai ir gatavi veltīt daudz pūļu un līdzekļu. Ceru, ka arī jūs piederat pie tiem. Lai izvairītos no termofila rauga iedarbības uz savu or­ganismu, jūs gluži vienkārši varat atteikties no maizes un tās vietā uzturā iekļaut putras – starp citu, tā dara daudzi cilvēki. Varat veikalā iegādāties neraudzētas mai­zes šķirnes, lielā pilsētā tādu var nopirkt faktiski visos lielveikalos. Pats vienkāršākais tādas maizes paveids ir lavašs. Ir arī meksikāņu plācenīši, kā arī Vestfāles grau­du maize un tai līdzīgas šķirnes. Taču veselībai pats labākais variants ir pašam cept maizi. Ļoti iesakām to darīt, ja vien jums ir tāda iespēja. Ir ļoti vienkāršas maizes receptes, bet ir arī sarež­ģītākas – izvēle ir jūsu ziņā. Taču došu vienu vispārīgu padomu: maizi cepiet no rupjā maluma vai otrās šķiras miltiem. Tie nav tik ierasti kā parasti baltie milti, un tā­pēc sākumā var šķist nepievilcīgi, taču no tādiem mil­tiem izcepta maize jums iegaršosies.

Maizes un ierauga alternatīvās receptes:

Neraudzēti plāceņi (armēņu lavašs).

Sastāvs paredzēts 10-12 plāceņiem.

1 glāze ūdens; 2 Vi glāzes miltu; 1 % tējkarotes sāls (vai pēc garšas.)

Ūdenī izmaisa sāli. Tievā strūkliņā sālsūdenī pama­zām ieber miltus. Samaisa mīklu. Pēc tam 20-30 minū­tes ļauj mīklai pastāvēt (atpūsties). Sakarsē pannu. Plā­nā kārtiņā izritina plāceni. Dažas sekundes apžāvē uz sakarsētas pannas, bet neapgriež. Gatavie plāceņi jāapslaka ar ūdeni (var izmantot sa­dzīvē lietojamo smidzinātāju), citādi tie nebūs kraukšķo­ši. Tos ieteicams trīs diennaktis uzglabāt celofāna iepa­kojumā ledusskapī.

Diedzētu kviešu graudu maize.

Mitrus diedzētus kviešu graudus sapresē, veidojot plāceņus, pēc tam uz karstiem akmeņiem vai plīts saulē apžāvē.

Ar minerālūdeni gatavoti neraudzēti plāceņi vai bulciņas.

Tas ir pats ekonomiskākais paņēmiens, tas ir vien­kāršs un katram pieejams.

Gāzētu ūdeni sagatavo šifonā vai nopērk jebkuru sārmainu minerālūdeni. Izsijā sakarsētus miltus un iz­šķīdina minerālūdenī. Izveido plāceņus vai bulciņas un ievieto iepriekš sakarsētā krāsnī vai cepeškrāsnī.

Mājās gatavots raugs.

Ņem 100-200 gramu rozīņu, nomazgā siltā ūdenī, ievieto pudelē ar platu kakliņu, aplej ar siltu ūdeni, pie­vieno nedaudz cukura, pudeli aizsien ar četrās kārtās sa­liktu marli un novieto siltā vietā. Ceturtajā piektajā diennaktī sāksies rūgšanas pro­cess, un tad var gatavot mīklu. Tai jābūt smaržīgai, bet ne skābai.

No kaltētiem apiņiem gatavots raugs.

Apiņiem uzlej karstu ūdeni (1:2) un kastrolī uzkar­sē. Ja apiņi uzpeld, tie ar karoti jāiegremdē ūdenī. Kad ūdens būs tiktāl iztvaikojis, ka novārījums ir divas reizes mazāks nekā sākumā, to vajag izkāst. Kad tumšais novārījums ir atdzisis, tajā izkausē cu­kuru (viena ēdamkarote cukura uz glāzi novārījuma), samaisa ar miltiem (pusglāze miltu uz vienu glāzi novā­rījuma). Pēc tam raugu divas diennaktis tur siltā vietā, lai uzrūgst. Gatavo raugu salej pudelēs, aizkorķē un uz­glabā vēsā vietā. 2-3 kilogramu maizes pagatavošanai nepieciešama pusglāze rauga.

  Tikai nezinu,vai iekopejas.Atsauce ir seit:

http://www.medusmaize.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=20&lang=lv

http://orgonzaps.blogs.lv/2011/02/28/kada-maize-tiesam-ir-veseliga/

 


Viesis
Publicēts: 18.09.2011 10:09 | Atbildēt, citējot šo komentāru
18/09/2011 10:09:07 - denia Rakstīja :
Meitenes,ja kadai interese ajurvediska uztura pamatprincipi,tad varat palasit V.Sinelnikova gramatu "Svetigs uzturs". Saja gramata ir aprakstita cilveka smalka uzbuve ,ir dots ari tests,lai noteiktu,p ...
Oi, cik izsmeļoša info! Tikko apskatīju ar kādu raugu cepu savu maizīti un picas - izrādās ar to pašu ļauno Saccharomyces hmmm... maizei tiešām var taisīt iejavu (ieraugu), bet picas? Būs jāpapēta...
Paldies, Denia

champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 18.09.2011 10:09 | Atbildēt, citējot šo komentāru
18/09/2011 10:09:43 - Rakstīja :
Tā es es biju..

denia
					Poste: 3924
denia (on-line)
Publicēts: 18.09.2011 22:23 | Atbildēt, citējot šo komentāru
18/09/2011 22:23:19 - Rakstīja :
Oi, cik izsmeļoša info! Tikko apskatīju ar kādu raugu cepu savu maizīti un picas - izrādās ar to pašu ļauno Saccharomyces hmmm... maizei tiešām var taisīt iejavu (ieraugu), bet picas? Būs jāpapēta... ...

Vai jums uz rauga pakas ir uzraksts,ka tas ir termofilais raugs,t.i.,es domaju,ka Tu zini,ka raugs,kuru lieto,satur so Saccharomyces? Mums uz rauga pakam vnk uzraksts raugs .Atliek vien zilet kads. Man pat naiva ceriba,ka dabigs :) Agrak tacu ari cepa picas,kad vel nebija sis termofilais,tatad butu jasanak ari picam. Mana vira mate majas cep pati maizi,bet nekad sim procesam nebiju pieversusi uzmanibu.

Un vel,par ezoterisko literaturu runajot. Neko nevienam neiesaku,bet ir viena gramata,kas butu jaizlasa katram planetas iedzivotajam. To var lasit ari interneta:(krievu val.)

http://nvpminsk.narod.ru/Ucheb_Ideologya/Belaya_kniga_jizni_Vstuplenie.htm

 

 


champagne
					Poste: 1133
champagne (on-line)
Publicēts: 18.09.2011 22:35 | Atbildēt, citējot šo komentāru
18/09/2011 22:35:10 - denia Rakstīja :
Vai jums uz rauga pakas ir uzraksts,ka tas ir termofilais raugs,t.i.,es domaju,ka Tu zini,ka raugs,kuru lieto,satur so Saccharomyces? Mums uz rauga pakam vnk uzraksts raugs .Atliek vien zilet kads. Ma ...
Jā, uz mana šķīstošā rauga tā arī stāv rakstīts... Vēl jāpapēta, ko raksta uz Rīgas Rauga paciņām, bet nez kāpēc šķiet, ka viss raugs ir tas pats termofilais. Jo kāpēc tad tik ļoti tiek uzsvērts, ka dažās no lielākajām ceptuvēm maize tiek cepta bez rauga, nevis ar kaut kādu tur super duper dabīgo?

hariba
					Poste: 360
hariba (on-line)
Publicēts: 19.09.2011 00:19 | Atbildēt, citējot šo komentāru
19/09/2011 00:19:59 - denia Rakstīja :
Vai jums uz rauga pakas ir uzraksts,ka tas ir termofilais raugs,t.i.,es domaju,ka Tu zini,ka raugs,kuru lieto,satur so Saccharomyces? Mums uz rauga pakam vnk uzraksts raugs .Atliek vien zilet kads. Ma ...

Man uz pakas rakstiits vienkaarsi raugs.

Riit apskatiisos Eko veikalaa, vispaar atceros kaut kur redzeeju kaa ieraudzeet maizi uz viinogu sulas.


melllene
					Poste: 5249
melllene (vada grupu)
Publicēts: 26.09.2011 20:34 | Atbildēt, citējot šo komentāru
26/09/2011 20:34:51 - baibinjsh1 Rakstīja :
Gribēju pakomentēt grāmatu "NeDiēta".Izlasīju tikai kādas pirmās nodaļas (līdz pašam programmas sīkam aprakstam) un sapratu, ka tā grāmata nav priekš manis. Kāpēc? Jau sākumā tā mani atgrūda ar daudza ...
Esmu tikusi līdz pirmajai dienai kopā ar "Nediēta" un pārceļu to uz trešdienu, jo nedēļā ir trīs dienas kad skatos TV, Pirmd"bagātnieku dakteris", Otrd. "Inrigante" un sest. kādu romantisko filmu.
So grāmatu esmu nolēmusi mēģināt izpildīt, nevis dēļ ēšanas, bet, lai veidotu savu dzīvi interesantāku. Par to, ka pateicoties tai zaudēšu kādu kg nemaz nesapņoju, tam man ir FD
tomēr pieļauju, ka idejas tu pareizas, nomainot vakaru pie TV, pret aktīvu mājas tīrīšanu un vannu, varētu arī izpalikt vakara izēšanās...

mumins1980
					Poste: 5195
mumins1980
Publicēts: 27.09.2011 09:24 | Atbildēt, citējot šo komentāru
27/09/2011 09:24:21 - melllene Rakstīja :
Esmu tikusi līdz pirmajai dienai kopā ar "Nediēta" un pārceļu to uz trešdienu, jo nedēļā ir trīs dienas kad skatos TV, Pirmd"bagātnieku dakteris", Otrd. "Inrigante" un sest. kādu romantisko filmu.So g ...
Paldies par ideju, Melllene, jāvelk ārā no skapja mana "Dienagrāmata laimīgām dienām" - tur katrai dienai ir kāds gudrs domu grauds, kāda ideja kā sevi palutināt vai kaut ko pasākt, lai diena būtu citādāka... Vēlreiz - liels paldies!!!


page: 1   [2]   (page size 50)

Izsaki savu viedokli


Lai pievienotu emocijikonu, noklikšķiniet uz tās