Ziemassvētku receptes!

Tītara cepetis
10 porcijas
1 porcija (100 g) = 1,5 Olbv.
1 kg tītara filejas
100 ml ūdens
1 vistas buljona kubiņš
1 burciņa konservētu biešu
1. Ja izmanto saldētu tītara fileju, to vismaz 1 stundu atlaidina istabas temperatūrā.
2. Liek tītara fileju cepešveidnē.
3. Uzvāra ūdeni un pievieno vistas buljona kubiņu. Pievieno biešu šķidrumu.
4. Uzlej buljonu filejai un cep 175 grādus karstā cepeškrāsnī, rēķinot 1 stundu un 15 minūtes katram gaļas kilogramam. Cepšanas laikā cepeti vismaz vienreiz apgriež uz otru sānu.
5. Ļauj filejai dzist cepeša buljonā visu nakti, tā no biešu šķidruma iekrāsosies sārta.
6. Sagriež šķēlēs un kārto uz servējamā šķīvja kopā ar marinētām bietēm.

Štovēti kāposti apelsīnu sulā
6 porcijas
300 g = 1 D + 1 A
2 kg skābētu kāpostu
1 litrs 100% apelsīnu sulas
1 apelsīns
1. Noskalo kāpostus zem auksta ūdens.
2. Pievieno apelsīnu sulu
3. Nomizo apelsīnu, sīki sagriež un pievieno kāpostiem
4. Sautē uz lēnas uguns apmēram 1.5 – 2 stundas.
5. Beigās var pievienot 1 ēdamk. medus un ļaut, lai tas
karamelizējas.

Ziemassvētku biskvīts
8 personām
1 porcija = 2,5 Našķu vienības
Sastāvs
5 olu baltumi
200 g pūdercukura
50 g lazdu riekstu
500 g svaigā liesā siera (5%)
240 g svaigas vai saldētas ogas
2 tējk. šķīstošās kafijas izšķīdinātas
1 ēdamk. karsta ūdens
1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 130 grādiem. Izklāj paplāti ar cepamo papīru vai foliju.
2. Saputo olu baltumus cietās putās. Pēc tam pievieno pa 1 ēdamk. līdz cukurs izkūst kopā 150 g pūdercukura. Olbaltuma masai jābūt stingrai un viendabīgai. Pēc tam pievieno sadrupinātus un apgrauzdētus lazdu riekstus, atstājot vienu ēdamk. dekorēšanai.
3. Iegūto masu vienmērīgi izlej cepamā pannā un cep apmēram 1 stundu līdz zeltainai krāsai. Atdzesē, pirms izņem no plāts.
4. Sajauc kopā atlikušo cukuru, svaigo sieru un kafiju. Iegūto masu uzsmērē uz iegūtā biskvīta, atstājot brīvus 2 cm no jums tālākās malas. Uzliek virsū ogas un uzmanīgi sarullē (tas lūzīs, tā tam ir jābūt!) un novieto uz šķīvja ar savienojuma malu uz leju. Dekorē ar atlikušiem riekstiem.

Bezē cepumi ar šokolādes gabaliņiem
36 gabali
2 gab. = 1 Našķis
1 tējk. miltu
5 olu baltumi
200 ml cukura
100 ml šokolādes skaidiņas
½ tējk. vaniļas cukura, citrona miziņa
1. Uzsilda krāsni līdz 100 C
2. Cepamo papīru nedaudz ietauko un pārkaisa miltus.
3. Lielā bļodā saputo olas baltumus stingrās putās. Pēc tam pamazām puto klāt cukuru, miltus, vaniļu un beigās citrona miziņu un šokolādes skaidiņas.
4. Ar karoti veido apmēram 36 cepumus.
5. Cep viegli zeltainus līdz atdalās no papīra, apmēram 1 stundu. Pēc tam izslēdz cepeškrāsni un atstāj pannu plītī vēl vienu stundu.






