Nevērtējiet savu dienu pēc ievāktās ražas, bet pēc iedēstīto koku daudzuma. /Roberts Lūiss Stīvensons/

Dārzeņu tvists - kāpostu ēdieni

Brokoļu un ziedkāpostu salāti
4 porcijas  
1 porcija 3,5

400 g ziedkāpostu
400 g brokoļu
4 cieti vārītas olas
100 g liesa šķiņķa (līdz 200 kcal)
120 g rīvēta liesa siera (līdz 45%t.s.s.)
300 ml 2% bezpiedevu jogurta
30 ml baltvīna etiķa
Sāls, cukurs pēc garšas

Pagatavošana:
Šķiņķi apcep teflona pannā bez taukvielām, sagriež strēmelītēs.
Salātu bļodā kārtām liek sasmalcinātus brokoļus, ziedkāpostus, olas, sieru un šķiņķi.
Mērcei samaisa jogurtu, etiķi, sāli, cukuru. Pārlej salātus ar mērci, ļauj pusstundu ievilkties.

Briseles kāposti ar sēnēm
4 porcijas  
1 porcija 1

Sastāvdaļas:
350 g Briseles kāpostu
225 g svaigu šampinjonu
4 tējk. olīveļļas
Svaigi pētersīļu zaļumi
Sāls, pipari, citronu sula

Pagatavošana:
Briseles kāpostus novāra sālsūdenī (6-7 minūtes vai kamēr gandrīz mīksti), nokāš.
Dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep lielos gabalos sagrieztas sēnes. Pievieno garšvielas pēc savas gaumes. Pievieno Briseles kāpostus, samaisa. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem un uzpilina citrona sulu.

Savojas kāpostu zupa ar šķiņķi
4 porcijas  
1 porcija 2,5

Sastāvdaļas:
1 sīpols
1 selerijas kāts
2 ķiploka daiviņas
2 tējk. olīveļļas
500 g miltainu kartupeļu
1 l dārzeņu buljona
200 g liesa šķiņķa (līdz 100 kcal)
600 g savojas kāposta 2D

Pagatavošana:
Dārzeņus sasmalcina. Dziļā pannā uzkarsē eļļu, pievieno kartupeļus un dārzeņus (izņemot kāpostu), pievieno garšvielas, samazina uguni, uzliek vāku un sutina 5 minūtes. Tad pievieno buljonu, uzvāra un sutina, kamēr visi dārzeņi mīksti.
Pa to laiku uz teflona pannas bez taukvielām apcep šķiņķa šķēles. Sagriež strēmelītēs.
Zupu sablenderē viendabīgā masā, pievieno kāpostus un turpina sutināt, kamēr kāposti ir gandrīz mīksti. Pievieno garšvielas pēc gaumes. Pasniedzot zupai pārkaisa šķiņķa strēmelītes.