Ir simtiem slimību, bet veselība tikai viena. /***/

Dārzeņu tvists


   

"Dārzeņu tvists" - biešu ēdieni (3) 

 Bietes
Bietes ir īsta C un B grupas vitamīnu klēts. Tās satur karotīnu un visas organismam nepieciešamās minerālvielas: Na, K, Ca, Mg, Mn, Fe, P, Co. Veselīga ir ne tikai saknes daļa, bet arī biešu lapas, kas satur daudz vairāk vitamīnu. Pateicoties šķiedrvielām, saharozei un organisko skābju klātbūtnei, tās stimulē zarnu peristaltiku un ir efektīvs līdzeklis pret aizcietējumiem. Tajās esošais U vitamīns, kas atbild par dzīšanas procesiem, samazina sklerotiskos procesus un uzlabo holesterīna vielmaiņu. Bietes pazīstamas arī kā lielisks līdzeklis pret alerģiju.



      
"Dārzeņu tvists" - burkānu ēdieni (3) 

Burkāni
Burkāni ir bagāti ar karotīnu, kas cilvēka organismā pārvēršas vitamīnā A. Viens vidējs burkāns satur divu – trīs dienu šī vērtīgā vitamīna devu. Burkānos ir vitamīni – C, B1, B2, B6, PP, E, K. Pēc vitamīnu daudzuma burkāni pārspēj ne tikai pārējos dārzeņus, bet arī gaļas un piena produktus. Tie satur arī daudz minerālvielas, kas nepieciešamas kaulu un citu audu uzbūvei. Tie ir – K, Na, Ca, P, Mg, J, Fe sāļi. Ziemas mēnešos, kad svaigu dārzeņu un augļu pieejamība samazinās, šis dārzenis ir jāiekļauj ikdienas ēdienkartē.



                   

"Dārzeņu tvists" - ķirbju ēdieni (3) 

Ķirbis
Lielā oga satur gandrīz visas organismam nepieciešamās minerālvielas un plašu vitamīnu klāstu – A, B, C, E grupas vitamīnus, karotīnu, pektīnvielas. Ķirbis satur 90% ūdens un tieši tāpēc ir ieteicams tad, kad vajadzīgs samazināt svaru. Ķirbī esošais pektīns palīdz izvadīt lieko šķidrumu un samazina holesterīna daudzumu asinīs.
Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas palīdz atjaunoties skrimšļaudiem un stiprina kaulu locītavas. Sula palīdz atveseļoties pēc hepatīta, jo atjauno aknu audus.




"Dārzeņu tvists" - kāļu ēdieni (3) 

Kālis
Kālis ir kāposta un rāceņa hibrīds, kura saknes daļa ir lielāka un tā bioloģiskā vērtība ir lielāka. Kulinārijas apstrādes laikā vitamīns C neiet bojā. Kālis satur daudz vērtu minerālvielu un mikroelementu, ēteriskās eļļas un glikozīdus, kas piešķir tam īpašo garšu un aromātu. Ca un P attiecības veicina labāku Ca uzsūkšanos.


    
"Dārzeņu tvists" - kāpostu ēdieni (3) 

Kāposti
Tie satur daudz vairāk C vitamīna kā citroni, tik pat, cik apelsīni un greipfrūti. Vairāk kā citos dārzeņos tas saglabājas līdz pavasarim. P vitamīns stiprina asinsvadus un uzlabo aknu darbību. Kāposti satur salīdzinoši daudz šķiedrvielu, kas attīra zarnas un palīdz veidot to masu, tāpēc tos mēdz dēvēt par zarnu „slotām”.
Kāpostiem piemīt spēcīga pretvēža iedarbība, tāpēc iesaka dienā izdzert 200 g tīras sulas, sajaucot to kopā ar kādu citu dārzeņu sulu. Skābētos kāpostos ir mazāk C vitamīna, bet tajos esošās pienskābe uzlabo zarnu mikrofloru. Tomēr to daudzumu ir jākontrolē, jo satur daudz sāli.