Ja Jūs gribat sevi apliecināt, ejiet tumsā un neņemiet nevienu sev līdzi. Visu var tumsā pazaudēt, bet sevi? Tikai atrast! /I. Ziedonis/

LIELĀ DIENA - JAUNA PIEDZIMŠANA!

 
Mūsu senči ir zinājuši lielu noslēpumu – ne cilvēka dvēseles, nedz visas sabiedrības problēmas nevar atrisināt atgriežoties pie „vecajiem labajiem laikiem” vai dzīvojot iedomātā „gaišajā nākotnē”.
JAUNA PIEDZIMŠANA, NEVIS VECĀ ATDZIMŠANA! Katra dvēselē un sabiedrībā – lai turpinātu mūsu eksistenci, jānotiek „nebeidzamam dzimšanas” procesam.
Kā tas saistīts ar lieko svaru? Kas būtu jādara, lai dzimtu jauni ieradumi?
 
Olu simbolika ir plaši izplatīta latviešu Lieldienu tradīcijās. Bet, kas tad olās ir vērtīgs? 
enlightenedOlas dzeltenumā ir taukvielas, kas satur: 1) piesātināto taukskābi - holesterīnu (1,7 – 2%) un 2) nepiesātināto taukskābi – lecitīnu (8 - 20%). Uzturā svarīga nozīme ir holesterīna un lecitīna daudzuma attiecībai (1:10), kas normalizē tauku vielmaiņu un neļauj holesterīnam uzkrāties asinsvados, kam ir liela nozīme aterosklerozes profilaksē. Vecāki cilvēki droši var lietot 3-4 olas nedēļā. Olā ir cilvēkam nepieciešamās minerālvielas, bet dzeltenums satur visus taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E un K) kā arī vairākus B grupas vitamīnus(B1, B2, B12). Olas dzeltenumā ir daudz karotinoīdu (t.sk. luteīns), kas, savukārt, tām piešķir krāsu. Luteīns nodrošina redzes asumu un īpaši ieteicams vecām un nogurušām acīm. Svaigu olu uzturvērtība ir lielāka un bioloģiski vērtīgāks ir olas dzeltenums. Organisms vieglāk izmanto mīksti vārītas vai tvaicētas olas, grūtāk – taukvielās saceptas. Arvien biežāk iesaka dzert jēlas olas. No salmonellu klātbūtnes olās var izvairīties jau pirmajās to vārīšanas sekundēs, bet ir uzskats, ka bioloģiski barotām un brīvībā augušām vistām salmonelozes iespējamība ir gandrīz 0%.
 
Piedāvājam Lieldienām izmēģināt Ananāsu - biezpiena pashu.
 
 
4 personām - 10 vienības (1 personai 2,5 Vienības...0,5 A...1O...1L )
240 g mājas siers 10%   
300 g  konservēti ananāsi  
2 ēdamkarotes citrona sulas 
3 olu baltumi   
12 g želatīna 
2 pilieni vaniļas esences 
2 ēdamk. cukura   
 
1. Sajauc kopā mājas sieru, citrona sulu, vaniļas esenci, saldinātāju un ananāsu gabaliņus. Uzbriedina želantīnu, izšķīdina to ūdens peldē un pievieno uzkarsētajai ananāsu sulai. Sulai ļauj atdzist.
2. Sakuļ olu baltumus stingrās putās un lēnām sajauc ar ananāsu sulu. Pēc tam šo masu pievieno mājas sieram.
3. Pilda formās un liek atdzesēt ledusskapī.
4. Pasniedzot galdā, dekorā ar augļiem.
 
Lai labi garšo!
enlightenedPievienojies FD online klubam, lai izveidotu ēdienkarti, kas nodrošinās labu pašsajūtu un svara zudumu.
enlightened Iegādājies neklātienes kursu 12 nedēļām drukātu materiālu veidā, kas uzskatāmi parādīs principus veselīgas ēdienkartes veidošanai.