Melns kaķis, ja šķērso jūsu ceļu, ir zīme, ka dzīvnieks kaut kur iet. /Graučo Markss/

Brokastu biezputra

Inga Pūce,
27.05.2009. "Marta"

Gribi uzzināt, cik vienību vērtas ir rakstā minētās biezputras?

Bļoda karstas biezputras rīta pusē ir labs veids, kā priekšpusdienā nepieļaut pēkšņu izsalkumu. Biezputra ir bagāta ogļhidrātiem un šķiedrvielām, tādēļ dos papildu enerģijas lādiņu lieliskam dienas sākumam.

Ir laiks atgriezties pie senču iecienītajām biezputrām! Kāpēc? Viņi nebija tik izglītoti, lai saprastu to ķīmisko sastāvu un kalorijas noteikti neprata skaitīt, bet viņi bija novērojuši un zināja, ka šis ēdiens dod spēku, lai dienas garumā apdarītu visus darbus un varētu izturēt līdz nākamajai maltītei, kas noteikti nebija tik kalorijām bagāta kā tagad. Mūsdienu zināšanas ļauj atklāt noslēpumus, kas padara šo ēdienu īpaši ieteicamu arī tagadējos apstākļos. Putras tiek vārītas no graudaugiem, tāpēc tajās galvenokārt ir ciete un šķiedrvielas. Ciete ir galvenais enerģijas avots, tātad atbild par cukura līmeni asinīs, kas nosaka sāta sajūtu, esošais augstais šķiedrvielu līmenis nosaka ēdiena lēnāku virzīšanos cauri kuņģa zarnu traktam, kas ļauj ilgtermiņā noturēt stabilu asiņu piesātinājumu ar cukuru. Esošās šķiedrvielas savukārt palīdz attīrīt organismu no piesārņojuma, kas liek mums justies moži visā dienas garumā. Graudaugos esošie vitamīni, galvenokārt B grupa, lieliski uzmundrina nervu sistēmu, uzlabo ādas stāvokli un palīdz organisma audu elpošanas procesos. Tātad, senči bija atklājuši to, par ko tagad varam runāt jau no zinātniskā viedokļa.

Biezputra ar rozīnēm, kanēli un pienu
444 kcal; 8,5 g tauku ( 320 kkal, 4 g tauki) + apelsīns ~ 120 kkal
Nepieciešams:
50 g auzu pārslu,
200 ml piena ar samazinātu ( 2%) tauku saturu,
1 ēdamkarote ar kaudzi (30 g) rozīņu bez kauliņiem,
Šķipsna malta kanēļa.
Pagatavošana:
Katliņā ieber auzu pārslas un ielej pienu. Maisot vāra uz nelielas uguns, līdz sabiezē. Biezputru noņem no uguns un tajā iemaisa rozīnes. Pārlej bļodā un pārkaisa ar kanēli.
Desertā apēd vienu apelsīnu!

Četru graudu biezputra
387 kcal; 6 g tauku ( 360 kkal ,3 g tauki + ābols ~ 80 kkal )
Nepieciešams:
100 ml četru veidu graudu pārslas,
100 ml ūdens,
100 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu,
Sāls un medus pēc garšas.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, pievieno četru veidu labības graudu pārslas, uzvāra, pievieno pienu un atkal uzvāra. Vārošu biezputru 3 minūtes maisa, pievieno tējkaroti medus un sāli pēc garšas un 2 minūtes atstāj zem vāka. Pasniedzot pievieno viena vidēji liela ābola šķēlītes.
Ēd kopā ar nesaldinātu kafiju vai tēju.

Griķu biezputra
395 kcal; 10 g tauku ( 360 kkal + 1 glāze piena ~ 80 kkal + 1 ābols ~ 80 kkal + sviests 1 tējk. ~ 40 kkal vai 1 ēdamk. 25% krējuma ~ 60 kkal) kopā = aptuveni 560 kkal
Nepieciešams:
100 ml griķu,
100 ml ūdens,
100 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu,
Tējkarote krējuma un sviesta
Sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, pievieno griķus. Vāra uz lēnas uguns, līdz griķi ir gandrīz gatavi. Pievieno pienu un sāli pēc garšas un atstāj zem vāka līdz gatavībai. Pasniedzot pievieno sviestu un skābu krējumu.( cik? Jo tas būtiski ietekmē kaloriju daudzumu) Ēd kopā ar glāzi piena (ar samazinātu tauku saturu). Desertam – viens ābols.

Kviešu pārslu biezputra ar ievārījumu
376 kcal; 6,2 g tauku ( 400 kkal, 6,5 g tauki + apelsīns ~ 120 kkal)
Nepieciešams:
100 ml kviešu pārslu,
100 ml ūdens,
100 ml piena ar samazinātu tauku (2%) saturu,
1 tējkarote eļļas,
Sāls un cukurs pēc garšas,
1 tējkarote ievārījuma.
Pagatavošana: Uzvāra ūdeni, pievieno kviešu pārslas un vāra uz lēnas uguns, līdz pārslas gandrīz gatavas. Pievieno pienu un sāli un cukuru pēc garšas. Pielej eļļu un vāra zem vāka, līdz gatavs. Pasniedzot pievieno ievārījumu. Desertam – viens apelsīns.


Rīsu biezputra ar bumbieriem
367 kcal; 7,6 g tauku ( 400 kkal , 10,5 g tauki + bumbieri ~ 160 kkal)
Nepieciešams:
4 ēdamkarotes biezputras rīsu,
100 ml ūdens,
300 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu,
1 tējkarote eļļas,
sāls un cukurs pēc garšas,
2 bumbieri.
Pagatavošana: Uzvāra ūdeni, pievieno rīsus un vāra uz lēnas uguns, līdz ūdens ir izvārījies un rīsi ir gandrīz gatavi. Pievieno pienu, sāli un cukuru, eļļu un zem vāka vāra līdz gatavībai. Pasniedz ar sagrieztiem bumbieriem.